Historie

Het begin

Toen er rond februari 1979 in Ulrum enkele jongelui met het idee rondliepen om met een jongerenkoor te beginnen, kwamen er enorm veel positieve reacties. Daarom waren er bij de oprichting van de gospelgroep ongeveer 60 à 70 jongelui die bijeen kwamen achter de Gereformeerde kerk in Ulrum. Enkele maanden later was de groep al wat kleiner geworden. Uiteindelijk bleven er ongeveer 50 enthousiaste jongeren over, die iedere vrijdag bijeen kwamen om te zingen.

In het begin was het een echt koor met een dirigent (A. de Vries) achter een mooi elektronisch orgel. Hij bespeelde zelf het orgel en dirigeerde door met zijn hoofd te knikken. Soms was dit wel lastig, maar het koor raakte er wel aan gewend.

Toen er wat financiële draagkracht was, werd er besloten om toch wat te veranderen aan de begeleiding. Er kwamen wat gitaren bij en ook een drumstel. Vervolgens werd er een synthesizer aangeschaft ter vervanging van het grote orgel. Nu hoefde er niet meer telkens zo’n groot orgel meegenomen worden naar de optredens. Het koor had nu echt een combo. Omdat dit tot gevolg had dat de muziek de zang ging overstemmen, moest er ook een zanginstallatie gekocht worden.

Nieuwe dirigent

Intussen was er al een dirigentwissel geweest. Onder leiding van de nieuwe dirigent (Jan Wubbema) is de groep in die tijd flink gegroeid van een jongerenkoor tot een echte gospelgroep met wat meer ‘spirit’. Dat was ook het streven natuurlijk: met eigentijdse muziek het Evangelie op een enthousiaste manier verkondigen.

Er was eigenlijk altijd een gezellige sfeer. Verder bleef het aantal leden goed op peil. Een gemiddeld aantal van veertig was toch niet slecht!

Na een tijd werd het dirigentstokje overgedragen aan Hans Bergman. Met veel ervaring, maar vooral veel ‘feeling’ voor de begeleidingsband ging hij van start. Young Spirit werd een groep die als één van de weinigen in de omtrek op zo’n manier bezig was met het verspreiden van het Evangelie. De vlotte muziek trok daarom niet meer alleen jongeren uit Ulrum aan, maar ook jongeren uit dorpen in de omgeving.

Eerste CD

Het was mooi om te zien hoe enthousiast de dirigent het koor en de band wist te stimuleren om er nog meer uit te halen. Heel geleidelijk werd er een basis gelegd voor de muzikale inhoud die Young Spirit nu heeft. Muzikaal heeft deze periode ook een aantal hoogtepunten opgeleverd: het 10-jarig jubileum met een schitterend concert en het 15-jarig jubileum met een concert waarbij de eerste CD van Young Spirit werd gepresenteerd!

Hans heeft ongeveer twaalf jaar voor de groep gestaan. Een nieuwe dirigent vinden bleek een hele klus. Gelukkig wilde koorlid Martin Oldenhuis tijdelijk het koor dirigeren, maar vond het zo leuk dat hij besloot de nieuwe dirigent te worden.

Dieptepunt

Helaas gingen door de veranderingen veel leden weg: op het dieptepunt hield Young Spirit nog ongeveer twaalf leden over. In dezelfde periode overleed ook onze bassist Bri Thodé en gaf Martin aan door andere bezigheden niet verder te kunnen. Dit was eind 1997. Er werd geopperd om dan maar te stoppen. April 1998 zou het doek vallen als er niet minstens tien nieuwe leden bij zouden komen.

Maar hoe wonderlijk! Het aantal leden kwam er! Verder werd Martin overgehaald om toch te blijven. De moed werd weer opgevat en er werd een nieuwe periode ingeluid met veel nieuwe, jonge mensen, die met enthousiasme aan de slag gingen. Anderhalf jaar later kon het 20-jarig bestaan van de groep met een behoorlijk grote groep jongelui gevierd worden. Een groots jubileumconcert met als thema ‘Sing Out’ was het gevolg.

Sing Out 2e CD

Dit was tegelijk de titel voor onze 2e CD’. Deze CD ‘ Sing Out’ heeft een heel ander karakter dan de eerste CD, maar beide CD’s zijn nog altijd leuk om naar te luisteren! Een aantal nummers van ‘Sing Out!’ zijn te horen geweest op de radio bij het programma ‘Licht op Jongerenkoren’ van de EO.

Young Spirit op TV

Na deze radio-uitzending kreeg Young Spirit een uitnodiging om mee te doen aan het jaarlijkse tv-spektakel ‘Licht op Jongerenkoren’. Geweldig natuurlijk om echt op de landelijke televisie te komen! Samen met twee andere koren vormde de groep één groot gospelkoor onder leiding van Remco Hakkert. Op de repetitie moesten er in korte tijd zestien nieuwe nummers ingestudeerd worden. Na twee keer te hebben geoefend met de andere koren werden op 26 mei 2001 in Nijkerk de opnames gemaakt. Drie maanden later zond de EO een half uur lang een ‘Licht op Jongerenkoren’-special uit

Feel the Spirit

Het jaar 2002 stond in het teken van ‘Feel the Spirit’. Young Spirit organiseerde toen een concerttour van drie concerten, achtereenvolgens in Groningen, Leeuwarden en Drachten. En bij een concerttour hoort natuurlijk ook licht, decor en choreografie! Het laatste concert in Drachten is opgenomen op een live-CD, die in februari van het volgende jaar door middel van een spetterend concert in Ulrum werd gepresenteerd.

Twee jaar later bestond Young Spirit alweer 25 jaar! Om aandacht te besteden aan dit jubileum werd er een reünie voor oud-leden georganiseerd. Dit werd op 3 april 2004 gevierd met een groot jubileumconcert.

CD ‘ Vitamin J’

Onze derde cd Feel the Spirit werd een succes en met veel enthousiasme werden alweer plannen voor een nieuwe studio-cd gemaakt. Na een prijsvraag onder de leden hadden we een leuke titel voor de nieuwste cd: Vitamin J, want we hebben elke dag Jezus nodig! In februari 2008 konden we de cd met een spetterend concert presenteren aan het publiek.

The Passion

Een groot succes bleek de indrukwekkende musical The Passion, waarbij we met de muziek van Adrian Snell het paasverhaal met zang, beeld en drama in beeld gebracht hebben. Het verhaal ontroerde mensen zodanig, dat ze meerdere concerten bezochten. Zelfs na drie jaar concertreeksen (2006, 2007 en 2010), bleef het mensen raken.

Back to the Future

Dit was het thema van ons 30-jarig lustrum in 2009. Samen met alle leden door de jaren heen, hebben we teruggeblikt op 30 jaar Young Spirit, met een concert vol nummers uit zowel de oude doos als eigentijdse nummers. Een week lang feest voor jong en oud in Ulrum!

Glorious Noel

Glorious Noel was de titel van ons kerst project. In 2013 en 2014 mochten we deze musical in totaal 5 x opvoeren. Van de live-optredens in Buitenpost zijn CD opnames gemaakt. In diezelfde periode waren we al bezig met de voorbereidingen van een volgende CD.

You are welcome

In 2014 vierden we ons 35 jarig jubileum met een tweetal jubileum concerten. Ook werd daar de nieuwe CD gepresenteerd: “You are welcome”. Het waren bijzondere concerten. Onze dirigent Martin Oldenhuis stopte nadat hij zich vele jaren met passie en creativiteit voor het koor had ingezet. Hij maakte plaats voor dirigente Alianne Bakker. Ook namen een aantal bandleden afscheid.

Gospel Kersttour 2015

Rond de kerstdagen van 2015 heeft Young Spirit samen met de gospelkoren Reflection uit Assen en Joyce uit Winschoten drie concerten gegeven.

Na de Kersttour, begin 2016, nam Alianne Bakker afscheid. Een nieuwe dirigent werd gevonden in Arnold Wienen.

Paasproject 2017 – Contact

Onder leiding van Arnold Wienen hebben we in 2017 een prachtig paasconcert neergezet. Een tour van 4 optredens, compleet met decor en lichtwerk. Na maanden brainstormen en repeteren eindelijk laten zien wat Youngspirit in huis heeft. Tot de dag van vandaag worden er nog positieve reacties ontvangen. Helaas, heeft Arnold kort daarna aangekondigd ons te gaan verlaten.

Young Spirit 2018

Opnieuw opzoek gegaan naar een geschikte kandidaat d.m.v. proefrepetities om kennis te maken. Toen kwam Tea Stamhuis op ons pad door aanbevelen en positieve reacties van bekenden. Zij heeft ons voor een korte tijd begeleid, maar ook zij heeft afscheid moeten nemen.

Nogmaals ging Youngspirit de zoektocht aan naar een toekomstige dirigent. Dat heeft geloond want in 2018 zijn we met frisse moed begonnen onder leiding van Wouter Gombert.

Momenteel bestaat Young Spirit uit ongeveer dertig leden, waarvan sommige leden al (tientallen) jaren lid zijn. Maar nieuwe leden zijn nog altijd welkom op onze repetities (op woensdagavond om 19.45 uur in de Gereformeerde Kerk in Ulrum)!

Als koor hebben we een repertoire dat bij ons past: door middel van aanstekelijke eigentijdse nummers, praisemuziek en rustige ballads proberen we mensen te bereiken en te vertellen over Gods geweldige goedheid. Wij verzorgen nu ook volledige thematisch opgezette diensten (met spreker / sketches / samenzang / koorzang) Informeer naar de mogelijkheden.

Onze band bestaat uit een toetsenist, pianist, twee gitaristen (akoestisch en elektrisch), basgitarist en drummer. We zijn inmiddels flink bezig met een nieuwe sound en een nieuw repertoire.

Zonder de hulp van God was dit allemaal niet mogelijk geweest. Hij is altijd bij ons geweest: tijdens onze hoogtepunten, maar ook tijdens onze dieptepunten. We zijn dan ook erg dankbaar dat we al bijna 40 jaar zijn Evangelie hebben mogen uitdragen en hopen u/jou binnenkort op een van onze optredens te mogen begroeten.

Het volgende jubileumconcert staat alweer op de planning. We hopen er samen met u en jullie een groot feest van te maken!